Els més venuts per al Dia Internacional del Llibre

    • Data:23-04-2024
    Els més venuts per al Dia Internacional del Llibre

    El Dia Internacional del Llibre se celebra cada 23 d'abril amb l'objectiu de fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual, i és el dia més important de l'any per a lectors, llibreters i editors. És també el dia de Sant Jordi, en què tot Catalunya celebra la seua festa més important i els llibres són els protagonistes de la jornada al costat de les roses.

    Promocions, clubs de lectura, fires, tallers i altres formen part de les activitats que llibreries i editorials duran a terme arreu del món.

    Si no saps quin llibre regalar o regalar-te per a este Sant Jordi, nosaltres t'hem seleccionat els deu llibres més venuts de la Institució Alfons el Magnànim el 2023, que et recomanem per a llegir en este 2024:

    · Un planeta creatiu. Com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratori, de Juli Peretó

    Este text exposa les principals explicacions científiques sobre l'emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi 4.000 milions d'anys. L'autor presenta no només les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d'estudi d'una qüestió científica tan fonamental com la de l'origen de la vida terrestre.

    · Poemes 1850-1886, d'EmilyDickinson

    Escriu una poesia independent dels romàntics i els contemporanis, té un estil molt lliure, amb una sintaxi i una puntuació peculiars, fa moltes el·lipsis, curta períodes amb guions, utilitza les majúscules quan vol donar importància a una paraula, etc. Així i tot, en estos versos de ritme admirable, tot funciona al servei del poema, amb un gran sentit de l'experimentació lèxica i la ironia. És en els poemes curts, que són la majoria, on millor es constaten tots estos efectes.

    · Poesia completa 1945-1987, de Joan Fuster

    En l'obra poètica de Joan Fuster, es poden observar dos tendències: una de tall simbolista i una altra de filiació surrealista. També s'expressa un eclecticisme estètic personal i un lúcid afany experimental. Fuster sempre arriba en el poema a resultats commovedors, és singularment irreverent i sempre alié als llocs comuns. Una altra riquesa de la seua poesia es troba en la varietat d'estrofes: sonets, dècimes, madrigals, vers lliure, i en tots els temes que tracta: festius, amorosos, amistosos, existencialistes, satírics i polítics.

    · Joan Fuster. D'un temps, d'un país (1922-1992), de Salvador Ortells Miralles i Francesc Pérez Moragón

    Este llibre és el resultat d'anys d'investigació i el text més complet sobre la vida i el pensament de l'escriptor suecà publicat fins ara. El llibre no es limita a la mera biografia personal, ni tan sols al pensament de Fuster, sinó que remet constantment al context cultural i polític de l'època, de tal manera que també és una història de set dècades de la societat i la política que visqué Fuster. És una biografia rigorosa i alhora divulgativa, a l'abast de molts tipus de lectors, amb una gran profusió d'imatges (fotografies i documents), que acompanyen el text i ajuden a entendre'l, que no fugen dels aspectes més polèmics de l'escriptor.

    · Història de la Segona República al País Valencià, de diversos autors baix la coordinació d'Aurelio Martí Bataller

    Passats noranta anys des de l'establiment de la Segona República, no existia encara una publicació de síntesi que explicara aquells temps en terres valencianes. El llibre ofereix al lector una obra actualitzada i dirigida al públic general, els estudiants universitaris i els especialistes. Es tracta d'un volum fet per diverses generacions d'historiadors que agrupa sensibilitats historiogràfiques plurals.

    · El negoci dels aules. L'ensenyament privat i concertat al País Valencià, de Moisés Pérez Pascual

    En esta investigació periodística, els lectors tenen l'oportunitat de fer un viatge per una teranyina que fon beneficiada en detriment de l'escola pública durant les dos dècades de governs conservadors en el territori valencià, un model educatiu també assenyalat per fomentar la segregació social.

    · Poesia completa. 1971-2018, de Josep Piera

    Esta obra és una finestra que ens transporta d'una manera fascinant a un Mediterrani dibuixat i eternitzat amb els versos de Piera amb una selecció que es converteix en un passeig per les diferents etapes creatives de l'autor. Açò permet experimentar tot un conjunt d'imatges que defineixen el món que viu i percep mitjançant l'exploració dins d'uns poemes que expressen la riquesa de tot el que comença i acaba. Josep Piera és el poeta sensorial, el del temps present eternitzat en un instant, el poeta conscient d'allò que ha sigut i el del goig de cada tram de la vida.

    · Canvi de rumb. Els fantàstics setanta (1975-1979), de Josep Piera

    Amb la mort del dictador, es va obrir un temps d'esperança. Els esforços culturals de grups de jóvens inquiets, semblava que finalment il·luminarien una societat lligada a una llarga tradició de derrotes i renúncies. Hi havia col·lectius de mestres que s'aplicaven amb entusiasme a la renovació escolar, i poetes que se sentien cridats a crear un nou imaginari col·lectiu a partir de paisatges oblidats i històries marginades. Josep Piera escriu unes memòries que són alhora una evocació íntima i una lúcida crònica social d'aquells anys.

    · Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939, de Joan J. Torró Martínez

    Esta publicació valora esta iniciativa solidària i situa des d'una perspectiva local i global la trajectòria de l'Hospital Militar Internacional d'Ontinyent en el conjunt de la sanitat militar durant la Guerra Civil i en relació amb la solidaritat antifeixista internacional davant de la no intervenció de les potències occidentals. Així, en el llibre, trobarem una conjugació de qüestions que van des dels enfrontaments polítics i ideològics a l'organització de l'atenció sanitària fins a l'exposició dels elements que permeten identificar els ferits i els morts en este establiment.

    · Indignas hijas de su patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià, de Marta García Carbonell i María Palau Galdón

    Esta és la història d'una de les institucions més antigues del franquisme, que va exercir un control ferri sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que s'atreviren a qüestionar les rígides normes de moralitat que els varen ser imposades, i també la d'un organisme desconegut que va aconseguir sobreviure a la mort del dictador i allargà l'agonia de moltes jóvens fins a ben entrada la democràcia.