Presentació: ​El vici de la introspecció

    • Data:16-05-2024
    • Hora:19:30
    • Lloc:Plaça del Llibre de Gandia
    • Plaça Jaume I
    • Gandia
    Presentació: ​El vici de la introspecció

    La Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudisi d'Investigació presentarà el llibre El vici de la introspecció. El descrèdit de l'humà. Espigolant Montaigne. Correspondència amb Josep Garcia Richart de Josep Iborra, que se realitzarà dins de la programació de la Plaça del Llibre de Gandia.

    La presentació es celebrarà el pròxim dijous 16 de maig a les 19.30 hores a la Plaça del Llibre de Gandia (Plaça Jaume I, Gandia), i comptarà amb la participació de Enric Iborra, escriptor.

    L'entrada serà gratuïta fins completar aforament.

    Tercer títol d’aquesta Obra literària. El volum està organitzat en tres parts. La primera, El descrèdit de l’humà, conté uns assaigs de diferent extensió, entre els quals hi ha una sèrie que examina les implicacions de la sentència de Terenci —«Soc home: res del que és humà no m'és indiferent»— al llarg de la història de la cultura europea. Uns altres tenen un caràcter més filosòfic, sempre en relació amb aquesta màxima. Josep Iborra aborda també la qüestió del jo, la qual pren el protagonisme en la cultura moderna en detriment d’una idea de l’humà, que resta desacreditada o resulta incomprensible.

    Josep Iborra (Benissa, 1929 - València, 2011), llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres, es va doctorar en Filologia Romànica amb una tesi sobre Joan Fuster. Va ser director adjunt de l’Institut de Ciències de l’Educació (1976-1981) i membre del Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València. Com a crític literari, va col·laborar en diverses publicacions periòdiques (Serra d’Or, L’Espill, Saó, El Temps, Reduccions, Caràcters i Revista de Catalunya, entre altres). Va publicar el llibre de narracions Paràboles i prou (1955, 1995) i diversos volums d’assaig literari: Fuster portàtil (1982), La trinxera literària (1995), Confluències (1995), Inflexions (2005) i Breviari d’un bizantí (2007). Després de la seua mort, s’ha publicat Humanisme i nacionalisme en l’obra de Joan Fuster (2012), Fuster, una declinació personal (2014) i L’estupor (2018).